niedziela, 26 grudnia 2010

Pierniczki Aganiok


Póki święta trwają, pozostanę przez chwilę jeszcze w temacie pierniczków (które uwielbiam). Teraz jednak mowa o zupełnie niezwykłych pierniczkach, a mianowicie o słynnych "pierniczkach Aganiok"! Na ten przepis można się natknąć na niemal każdym portalu kulinarnym i na większości blogów. I nie ma się co dziwić -  zasługują one na maksymalną uwagę i warte są każdego poświęconego im słowa.
Robi się je z ciasta leżakującego, co oznacza, że trzeba nieco na nie poczekać (jak wiadomo, z piernikami jest jak z winem - im starsze tym lepsze :)). Jeśli chcemy zdążyć na Boże Narodzenie, ciasto najlepiej zrobić kiedyś na przełomie października/listopada (ale można nawet wcześniej). Po próbie cierpliwości czeka nas jednak niemała nagroda! Pierniczki są cudowne, mięciutkie, rozpływające się w ustach - cud po prostu!
Bardzo polecam!

Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
  • 3-4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich (dałam pół na pół z laskowymi)
  • 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej (pominęłam)
  • 1/2 szklanki rodzynek - jeśli są duże, również można posiekać (bakalie można zmieniać wedle uznania)
  • 1czubata łyżka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu*
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu*
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków*
  • 1/2 łyżeczki kardamonu*


Do smarowania pierników:

  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka

*możemy też użyć jedno opakowania dobrej przyprawy do piernika, np. firmy Kotanyi




Wykonanie:

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić z gazu, dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać. Do malaksera (lub do dużej miski, jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i kakao - wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę, wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało. Ciasto, kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkniej i luźniej w zwięzłą i twardawą.


Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować lekko podsypując mąką (ja musiałam podsypywać dość sporo) na ok. 5 mm i wykrawać pierniczki. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarować pierniczki jajkiem rozmąconym z mlekiem.

Piec w 160-170 stopniach przez ok 10 minut - w zależności od piekarnika (ja piekłam ok. 20 min.).
Kiedy wyjmuje gotowe pierniczki z piekarnika ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po wystygnięciu.
Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie - i ja byłam zmuszona tak zrobić, jednak włożyłam malutkie kawałeczki jabłek na 1 dobę mieszając je po 12 godzinach - z twardych zrobiły się absolutnie mięciutkie.

Z przepisu wychodzi naprawdę sporo pierniczków. Nie potrafię określić ilości, ale zapełniłam nimi 6 niemałych puszek :)

Do zrobienia lukru należy wymieszać 1 białko jajka z taką ilością cukru pudru, żeby bez problemu móc tworzyć nierozlewające się wzorki. Ja dodaję jeszcze parę kropel aromatu (najczęściej migdałowego).

Do zrobienia polewy czekoladowej należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (nad naczyniem z parującą wodą trzeba ustawić drugie naczynie z pokruszoną czekoladą i mieszając, czekać aż się rozpuści. Ważne, żeby naczynie, w którym znajduje się czekolada nie dotykało powierzchni wody).

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja już rozpoczęłam wypiekanie. Pierwsza porcja pierniczków już leży w puszkach, chociaż duża część też w brzuszkach :D

    OdpowiedzUsuń