Babka jeszcze świąteczna. Ale osobiście uważam, że można ją upiec nie tylko w czasie świąt, bo idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty, mleka, kakao itp., itd.
Jest naprawdę smaczna! Niby ot, zwykła baba, ale muszę przyznać, że zasmakowała mi bardzo i jeszcze nie raz ją upiekę. Szczególnie, że znika w tempie absolutnie błyskawicznym.
I ostrzegam - dodanie kakao, zamiast czekolady, byłoby przestępstwem! Ta część czekoladowa jest tak pyszna, że następnym razem zrobię chyba całą babkę czekoladową w ten sposób :) I obleję czekoladą! To będzie czekoladowa rozpusta...
Cytuję za oryginałem
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm (ja piekłam w formie na babkę) wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka (wszystko zależy od rodzaju foremki i od piekarnika, ja musiałam piec dużo dłużej).
Ja dodatkowo oblałam moja babkę lukrem (cukier puder wymieszałam z mlekiem i paroma kroplami likieru amaretto) i posypałam posiekaną czekoladą.
Smacznego!
świetne są te marmurkowe łatki :)
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona babka! uwielbiam ją:)
OdpowiedzUsuńcoś co uwielbiam :) pyszne i niesamowicie łatwe :) i na dodatek wilgotne (bo ja nie lubię suchych bab ;))
OdpowiedzUsuńoj, ja tez za suchymi babami nie przepadam. Za to ta mnie baaardzo zauroczyła :)
OdpowiedzUsuńpiękna Ci wyszła! :)
OdpowiedzUsuńpiekna baba Ci wyszla:) a u mnie tez taka babka, ale cos marmurek nie chcial sie pokazac:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie, mam ochotę na kawałek mimo, że już dawno po Wielkanocy:)
OdpowiedzUsuń