środa, 31 sierpnia 2011

Ciasto z owocami i kruszonką



Takie najprostsze ciasto. Bez kombinacji, urozmaicających smak składników, oryginalnych sposobów przygotowania. Ot, takie zwykłe ciasto, które pasuje do każdych owoców.
Szczerze mówiąc oczekiwałam bardziej puchatego ciasta, lekkiego i pachnącego delikatnie masłem. Piekłam jednak z podwójnej porcji, więc może w oryginale byłoby bardziej puszyste? Chociaż wątpię, żeby miało to jakikolwiek wpływ. Wyszło bardzo dobre, ale jak dla mnie, to jednak za suche. Za to inni wcinali aż im się uszy trzęsły!
Mimo wszystko polecam, bo spróbować warto. Do po południowej herbaty idealne :)
Przepis znaleziony na tym blogu (proporcje według oryginału) :)


Składniki

  • 175 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dodatek ode mnie)

Ponadto

  • dowolne owoce (u mnie była to mieszanka owoców z przetworów: wiśni, malin i porzeczek)

Wykonanie
Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Na koniec dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (i w takiej właśnie piekłam), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Owoce umyć, osuszyć (odsączyć).
Owoce ułożyć na cieście, posypać kruszonką.
Piec ok. 30 min. w 200 stopniach C.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lubię takie szybkie,bezproblemowe ciasta z owocami,pyszne;),robiłam dziś podobne,kruche.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego typu ciasta zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy wakacje spędzałam u babci, która najczęściej piekła podobne ciasta: z owocami i kruszonką na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń