niedziela, 9 stycznia 2011

Cynamonowe czekoladki z orzechami


...czyli jak szybko i w prosty sposób umilić sobie życie. Bardzo lubię, kiedy mogę tak błyskawicznie osłodzić sobie (i innym) czas. O jakimkolwiek poziomie trudności nie może tu być nawet mowy - ot kilka składników, z których można stworzyć coś pysznego.

O smaku nie ma co tu dyskutować - połączenie czekolady i orzechów odkrywcze nie jest. Jednak uwielbiam ten delikatny posmak cynamonu oraz to, że ta czekolada jest taka cieniutka, krucha i jednocześnie rozpływająca się od razu w ustach. Do tego chrupiące orzechy - i tak powstaje wspaniałe połączenie :)
Oczywiście smakowe wariacje dotyczące czekolady mogą być przeróżne - zamiast cynamonu można dodać chili, kardamon, czy co nam akurat podpowie wyobraźnia :)



Składniki

50 g czekolady (zawartość kakao min. 70%)
1 łyżeczka cynamonu (lub innej przyprawy)
orzechy włoskie (nie piszę ilości, bo zależy to od wielkości czekoladek)


Wykonanie

Przygotować tacę przykrytą folią aluminiową (lub papierem do pieczenia - jednak z folii lepiej się czekoladki ściąga).
Posiekać orzechy (to, czy posiekamy je drobno, czy zostawimy w większych kawałkach zależy już od indywidualnych upodobań). Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Dodać cynamon, dokładnie wymieszać.
Na przygotowaną wcześniej tacę, łyżką nakładać "kleksy" z czekolady, tak by powstały cienkie, ok. 3 cm krążki. Jeszcze niezastygnięte czekoladki posypać orzechami (ważne, żeby działać szybko. Jak czekolada zastygnie, orzechy się w nią nie wtopią). Najlepiej robić to partiami, po parę czekoladek, żeby zdążyć przed ich zastygnięciem.
Gotowe czekoladki odstawić na ok 20 min. (ale nie do lodówki, ponieważ czekolada może zmatowieć i zmienić kolor).

Smacznego!

1 komentarz: