wtorek, 4 stycznia 2011

Migdały w cynamonowej skorupce


Myślę, że jestem uzależniona od migdałów (w ogóle bakalii - ale migdały zajmują wśród nich wyjątkową pozycję). Życia bez cynamonu, to już w ogóle nie potrafię sobie wyobrazić! Dodaję go niemal do wszystkiego i chyba nigdy mi się nie znudzi. Kiedy więc przeglądając pewnego razu przepisy, natknęłam się na takie połączenie, wiedziałam, że muszę je wypróbować.

Migdały te są bardzo chrupiące, nie za słodkie, za to cynamonowe. Idealne do podjadania w czasie czytania ulubionej książki. Świetne jako słodki prezent.
Smakują identycznie (a nieskromnie stwierdzę, że nawet lepiej!), jak te sprzedawane często na różnego rodzaju stoiskach i w budkach (ostatnim razem widziałam takie na Oktoberfest. Mmmmm :) A, i w czasie jarmarku świątecznego we Wrocławiu też można było taki przysmak nabyć!).


Pokochałam ten smak i już się z nim nie rozstanę:)

Przepis znalazłam na allrecipes.com


Składniki:

  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu (ja dodałam 2 łyżeczki cynamonu i trochę przyprawy do piernika)
  • 1 szklanka* cukru (dałam pół na pół z brązowym)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody
  • 2 szklanki* migdałów


*szklanka = 250 ml



Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 120 stopni C. Przygotować płaską blaszkę.
W misce ubić białko na sztywno. Następnie dodać cynamon, cukier, sól i wodę - dobrze wymieszać.
Wmieszać migdały (dobrze jest białkowo-cynamonową masę i migdały włożyć razem do zamykanego pudełka i potrząsać, aż zobaczymy, że migdały są dobrze pokryte).
Rozłożyć migdały na blaszce.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. godzinę, mieszając co 15 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. a ten przepis to chyba "ukradnę" - bardzo lubię orzechy wszelkiego rodzaju, zwłaszcza z dodatkami typu otoczka

    OdpowiedzUsuń