poniedziałek, 28 marca 2011

Ciasto na śmietanie z jabłkami


Bardzo lubię ciasta robione na bazie śmietany. Są takie delikatne, wilgotne, puszyste i lekkie. I pyszne w dodatku :)
A najlepsze w tym cieście jest to, że robi się je szybko!

Tak sobie myślę, że już od jakiegoś czasu wszystko, co robię, robię "na szybko". Spotkania umówione na szybko, teksty na szybko napisane, szybkie rozmowy, szybki (i krótki - o zgrozo) sen, szybkie dania, jedzone na szybko (ostatnimi czasy głównym miejscem spożywania przeze mnie posiłków są autobusy i tramwaje. Pozdrawiam współpasażerów!), a w końcu i szybkie wypieki. Może lepiej tak "na szybko" niż wcale? Czekam na chwilę, kiedy będę miała na tyle czasu, że bez wyrzutów sumienia upiekę jakieś maksymalnie czasochłonne ciasto, które później ozdobię bardzo dokładnie (na co nigdy mi ów pędzący czas nie pozwala).
Cóż, kiedyś to nastąpi. Nie teraz, to później!

A póki co lekkie ciasto, kolejne z serii "wrzuć wszystko do miski i wymieszaj" (ale czyż takie nie są właśnie najlepsze?). Na górę położyłam jabłka z cynamonem, jako że uważam, że to kolejne z niebiańskich połączeń smakowych. Już niedługo chyba czas na jakąś szarlotkę :)



Składniki

  • 1/4 szklanki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

dodatkowo
  • 2 nieduże jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru


Wykonanie


Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.
Do zrobienia kruszonki, wymieszać dobrze palcami masło mąkę i cukier. Powstałe ciasto ma mieć :grudkowatą" konsystencję i łatwo się kruszyć (ale nie rozsypywać jak grudki piasku). W razie potrzeby dodać więcej mąki/ masła/ cukru. (Jak widać, moja kruszonka była bardzo maślana i lekko się rozpłynęła :))
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
W misce utrzeć razem masło i cukier. Dodać jajko, śmietanę i aromat. Dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól i dodać masy. Wymieszać do połączenia się składników.
Wylać ciasto do przygotowanej kwadratowej formy o boku dł. 20 cm. (ale myślę, że powinna być większa - moje ciasto wyszło baardzo wysokie). Na górę rozłożyć równo jabłka. Całość posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez ok 40 minut lub do "suchego patyczka".

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Musi być pyszne i pięknie pachnieć... poproszę solidną porcję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że pachnie super.. i na pewno niebywale smakuje ;-)) To jest mój ulubiony gatunek ciast.. mniam! Od razu przypominają mi się wypieki mojej mamy ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniasto wyglada:) ale mam smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, muszę potwierdzić, że w czasie pieczenia zapach był obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja, choć mam czas, też ostatnio piekę "na szybko". Lubię takie wypieki...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! genialnie puchate!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  7. Już upieczone! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie tego szukałam.
    Wyszło pyszne!
    Miałam wiejską śmietanę zebraną z mleka i szukałam co z nią zrobić.Generalnie wyszło wspaniałe i słodkie (dałam cukier ciemny) i tłuste (wiejska śmietana ma pewnie grubo ponad 18% ).Wersję na codzień nieco odchudzę z tych składników :).Kruszonkę robiłam z krupczatki ale też się udała.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. cd
    Podwójna porcja starczyła mi na blaszkę 24x30 cm i wyszedł ładny ok 4 cm placek.
    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, że smakowało :) Ja osobiście to ciasto uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń