niedziela, 10 kwietnia 2011

Rożki waniliowe



Dawno drobnych ciasteczek nie było! A to błąd, jako że ja takie drobne słodkości do kawy/ herbaty uwielbiam.
A te rogaliki robi się bardzo łatwo, bardzo przyjemnie i bardzo smacznie. Już wiem, że nie lubię formować ich kształtu (właściwie to odkryłam to już w dzieciństwie!), ale czego się nie robi dla ciasteczek :)


Właściwie, to byłyby całkiem zwykłe rogaliki, jakich wiele, ale dzięki dodatkowi budyniu, stają się nieco bardziej niezwykłe :) Są bardziej waniliowe i bardziej kruche. Tak inaczej kruche (co mi się bardzo spodobało). A w dodatku mają słodki akcent w postaci czekolady na końcówkach i myślę, że to dopełnia całości. Bez tego byłyby takie... nudne. Przy napadzie chęci na formowanie ich kształtu, z pewnością je jeszcze upiekę :)




Przepis stąd.

Składniki
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 100 g)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • pare kropel aromatu waniliowego



Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.
Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. są takie piękne jak ze sklepu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudo :) nic tylko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodziutkie!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę pięknie. Idealna przekąska do kawy lub herbaty:)

    OdpowiedzUsuń