Są puszyste, zdrowe (przez dodatek mąki pełnoziarnistej), nie za słodkie (słodką rozpustę zostawmy sobie na czas PO sesji) i -jak to muffiny - szybkie do zrobienia.
A w dodatku w środku mają słodką niespodziankę :)
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Otarta skórka z 1 cytryny
- Szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- Kilka kostek białej czekolady
- Brązowy cukier do posypania
Wykonanie
Nagrzać piekarnik na 200 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W jednej misce pięć pierwszych składników (wszystkie suche). W drugiej misce wymieszać pozostałe -mokre- składniki (poza czekoladą). Do mokrych składników dodać suche i wymieszać - ale tylko do połączenia - grudki są wręcz wskazane.
Nakładać ciasto do papilotek do 1/2 wysokości, położyć pół kostki czekolady i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Posypać cukrem.
Piec 20-25 minut lub do "suchego patyczka". Przed wyciągnięciem z formy odczekać ok. 1 min.
Smacznego!
ostatnio myślałam by poeksperymentować z muffinkami pełnoziarnistymi. w końcu zawsze zdrowiej i do tego smacznie;)
OdpowiedzUsuńotóż to! i przynajmniej nie ma się tych wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuń