piątek, 4 lutego 2011

Zdrowe muffinki cytrynowe


Taka chwilka oderwania od nauki. Sesja ciągle trwa, a ja czuję, że każda kolejna porcja wiedzy coraz bardziej mnie przytłacza. Lekkie muffinki są więc absolutnie wspaniałą odskocznią!

Są puszyste, zdrowe (przez dodatek mąki pełnoziarnistej), nie za słodkie (słodką rozpustę zostawmy sobie na czas PO sesji) i -jak to muffiny - szybkie do zrobienia.

A w dodatku w środku mają słodką niespodziankę :)



Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • Kilka kostek białej czekolady
  • Brązowy cukier do posypania


Wykonanie

Nagrzać piekarnik na 200 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W jednej misce  pięć pierwszych składników (wszystkie suche). W drugiej misce wymieszać pozostałe -mokre- składniki (poza czekoladą). Do mokrych składników dodać suche i wymieszać - ale tylko do połączenia - grudki są wręcz wskazane.
Nakładać ciasto do papilotek do 1/2 wysokości, położyć pół kostki czekolady i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Posypać cukrem.
Piec 20-25 minut lub do "suchego patyczka". Przed wyciągnięciem z formy odczekać ok. 1 min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ostatnio myślałam by poeksperymentować z muffinkami pełnoziarnistymi. w końcu zawsze zdrowiej i do tego smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. otóż to! i przynajmniej nie ma się tych wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń